Volgend jaar markeert het begin van een nieuw decennium. Dit biedt ons de mogelijkheid om niet alleen na te denken over de vooruitgang die het bedrijfsleven de afgelopen tien jaar heeft geboekt. Maar ook om vooruit te kijken naar een nieuwe wereld van de jaren 2020 en te onderzoeken hoe technologie de toekomst vorm gaat geven.

2020 klantvriendelijkheid en werkplekgeluk

1: Technologie en startups

Dit decennium heeft het voor startups mogelijk gemaakt, om internationaal te werken op een manier die voorheen moeilijk of zelfs onmogelijk was. De reden? De opkomst en toegankelijkheid van B2B-tools en platforms. Voordat er mogelijkheden als Skype, Slack, HubSpot en Salesforce bestonden, moesten bedrijven vertrouwen op dure conference calls en data-analyseplatforms. Deze nieuwe vaak gratis tools, hebben de afstand tussen landen effectief verkleind. Het is gemakkelijk om dit als vanzelfsprekend te beschouwen, maar dergelijke tools hebben organisaties in staat gesteld om vanaf het begin een mondiale mindset aan te nemen.

2: Empowerment van werknemers
Als je een werknemer in de jaren zestig zou vertellen dat het in slechts een paar decennia tijd gebruikelijk zou zijn voor bedrijven om gratis gezonde lunches en flexibel werken aan te bieden, zouden ze hebben gelachen. 

Sinds eind jaren zeventig zijn er verschillende initiatieven geweest, maar pas in 2010 is de welzijnssector voor werknemers echt mainstream geworden. Services zoals Glassdoor hebben het voor mensen gemakkelijker gemaakt om uit te vinden hoe de cultuur is bij potentiële bedrijven.

3: Meer concurrentie = focus op betere klantervaring
Klantervaring (CX) is het afgelopen decennium ook steeds belangrijker geworden voor bedrijven, deels omdat meer concurrentie ervoor heeft gezorgd dat bedrijven zich moesten concentreren op het tevreden en loyaal houden van klanten. Misschien wel de meest veelzeggende illustratie hiervan is de opkomst van de Chief Experience Officer (CXO), die uitgegroeid is tot een hoofdrol binnen leiderschapsteams over de hele wereld. 

Bedrijven beginnen nu eindelijk hun CX-gegevens goed te gebruiken. In plaats van nutteloos gearchiveerd, kunnen gegevens nu worden geanalyseerd. Door betaalbare tools die zo gedetailleerd zijn dat tastbare verbeteringen daadwerkelijk kunnen worden geïmplementeerd binnen bedrijfsonderdelen, waardoor de omzet en winst hierdoor kunnen worden verhoogd.3: 

4: Leiderschap en de werkplek in van 2020
De CEO’s moeten ook begrijpen hoe ze de volgende generatie werknemers moeten leiden, Gen Z en uiteindelijk Gen Alpha. Mensen die tot deze generaties behoren, zijn opgegroeid in een compleet andere wereld en hebben vanaf zeer jonge leeftijd te maken gehad met verschillende technologieën. 

Dit biedt opwindende kansen, waarbij de meerderheid van deze generatie al technisch bekwaam is, maar er zijn ook uitdagingen. Omdat mensen voortdurend worden blootgesteld aan een eindeloze stroom goed bewerkte en vakkundig samengestelde inhoud, hebben ze meer kans om een enorme druk op zichzelf uit te oefenen om vooruitgang te boeken en te bereiken. Leiders moeten voorbereid zijn op de werknemers van de toekomst die geheel andere werkverwachtingen hebben.  Ze willen niet in stressvolle banen blijven en ze zullen een veel betere balans tussen werk en privéleven eisen – die op hun beurt nieuwe leiderschapsbenaderingen vereisen.

Conclusie: FourSmileys helpt in 2020
De FourSmileys van HappyOrNot helpen je om het volgende decennium inzicht te krijgen in klantervaring en werkplekgeluk. De data die je daarmee vergaart zal je helpen om strategische beslissingen te nemen waar je op verder kunt bouwen. Kennismaken? Neem contact op.